عدم اطمینان یکی از چالشهایی است که هم صاحبان مشاغل و هم تامینکنندگان مالی با آن دست به گریبان هستند. جذب مشتری و ترغیب آنها به خرید محصول یا خدمات شما و در نهایت ایجاد سود از اهداف اساسی است؛ که رسیدن به آنها در بیشتر مواقع دشوار یا چالش برانگیز است. یک تامینکننده مالی نیز باید بتواند بهطور کامل شرایط و ویژگیهای یک ایده کسبوکار را از ابعاد گوناگون سنجیده، تا بتواند بر مبنای اطلاعات و تحلیلهای موجود، تشخیص دهد که آیا پروژه پیشنهاد شده، ارزش سرمایهگذاری دارد یا خیر. در این شرایط است که طرح توجیهی کارایی و ارزشمندی خود را نشان میدهد. در این مقاله وبسایت گروه مشاورین جاوید، میخواهیم به بررسی اهمیت و کارکرد طرح توجیهی در تامین مالی پروژهها بپردازیم.
تطبیق، تغییر، تولید محصولات و ارائه ایدههای جدید در مشاغل مختلف، از جمله روشهایی هستند که برای از بین بردن عدم قطعیت ضروری محسوب می شوند. اما بدون تفکر و برنامهریزی کافی، انجام این مراحل یک چالش بزرگ است. این موارد مشکلاتی هستند که مطالعه امکان سنجی یا همان طرح توجیهی به دنبال حلشان است. در این طرح صاحبان ایده تلاش میکنند تا سؤالاتی که به دنبال ارزیابی پتانسیلهای طرح و پیشبینی شانس موفقیت یا عدم موفقیت آن هستند را پاسخ دهند. پاسخ این سوالات برای بسیاری از زینفعان، از جمله تامین کنندگان مالی پروژهها، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مطالعات امکان سنجی این فرصت را به سرمایهگذار میدهد که قبل از سرمایهگذاری کردن روی یک ایده، آن را را از دیدگاههای گوناگون بررسی کند. بنابراین این طرح به اصلاح نقصها، رفع محدودیتها و جذب سرمایه کمک شایانی خواهد کرد. مطالعات امکان سنجی همچنین ممکن است چشم شما را به سمت فرصتها و راهحلهای جدیدی که هرگز آنها را در نظر نگرفته بودید باز کند.
در ادامه این مطلب می خواهیم بیشتر در مورد کارکرد طرح توجیهی در تامین مالی پروژه های مختلف صحبت کنیم.
نبود طرح توجیهی و مشکلات ناشی از آن
تفاوتی ندارد که قصد دارید سرمایه لازم برای اجرایی کردن ایده خود را از چه منبعی جذب کنید. در هر صورت اگر طرح توجیهی کامل و قانعکنندهای نداشته باشید؛ نمیتوانید سرمایهای جذب کنید. بانکها، موسسات اعتباری، گروههای سرمایهگذار خطرپذیر و حتی فرشتگان سرمایهگذار و سرمایهگذاران شخصی نیز، برای علاقمند شدن به سرمایهگذاری در پروژه شما، به چیزی فراتر از شرح ایده شما نیاز دارند.
تمامی این سرمایهگذاران در درجه اول به دنبال سود بیشتر هستند؛ بنابراین باید بتوانند سود پیشبینی شده ایده شما را سنجده و با سود فرصتهای سرمایهگذاری دیگر پیش روی خود مقایسه کنند.
همچنین در مورد موسسات و بانکهای ارائه دهنده وام، طرح توجیهی کاربردهای دیگری نیز دارد. در این شرایط مرجع تامین مالی کننده باید اطمینان حاصل کند که سود کسبوکار پیشنهادی شما از سود دریافتی به ازای پرداخت وام، بیشتر بوده و دریافتکننده وام قادر به راهاندازی یک کسبوکار سودده و بازپرداخت اقساط در موعد مقرر خواهد بود.
در این میان بررسی جزئیات طرح و امکان سنجی فنی و عملیاتی آن نیز نکته بسیار مهم دیگری است که هر تامینکننده مالی باید از آن اطلاع داشته باشد؛ و دسترسی به این اطلاعات تنها از طریق طرح توجیهی ممکن میشود.
بنابراین اگر ایدهای درآمدزا دارید؛ اولین قدم برای جذب سرمایه و حتی آغاز سایر مراحل عملیاتی پروژه، مستند کردن طرح توجیهی آن است.
تامینکننده مالی نیازمند شناخت بازار هدف شماست
گاهی تصورات صاحبان ایده با واقعیتهای موجود در بازار همخوانی ندارد. بنابراین یکی از بخشهای بسیار مهم طرح توجیهی برای تامینکنندگان مالی دریافت اطلاعات واقعی درباره بازار هدف شماست. اندازه بازار، ترکیب جمعیتی، علایق و... همه از ویژگیهای بازار مدنظر هستند.
در این زمین تامینکننده مالی نمیتواند به اطلاعات شخصی شما استناد کند؛ و برای پذیرش طرح نیاز دارد تا اطلاعات آماری شما از بازار هدف، دقیقا منطبق بر آمارهای رسمی بوده و یا به روشهای علمی تحقیقات بازار تهیه شده باشد. یک مثال ساده تولید و صادرات بخاری گازسوز به بازار هدفی است که دسترسی مناسبی به لولهکشی گاز ندارد. طبیعتا چنین طرحی توجیه اقتصادی نداشته و احتمالا هیچ سرمایهگذاری حاضر به تامین مالی آن نشود.
تامینکننده مالی باید مطمئن شود که طرح شما در عمل اجرا خواهد شد
تجهیزات یا امکانات تخصصی مورد نیاز، نیروی کار و... همگی از موارد بسیار مهمی هستند که باید به درستی درباره امکان تامین آنها مطالعه شود. این مطالعات نیز بخشی از طرح توجیهی است که سرمایهگذار مایل است درباره آن اطلاعات کاملی داشته باشد؛ تا مطمئن شود طرح شما در عمل قابل اجرا خواهد بود.
در یک مثال ساده تصور کنید که ماشینالات صنعتی خاصی وارد ایران شود که برای فعالیت خود نیاز به مصرف آب زیادی دارد؛ در این شرایط، وجود بحران آب و شرایط خشکسالی ایران، باید مورد توجه قرار گرفته و امکان، شرایط، هزینهها و... استفاده از این ماشین و وارد کردن آن، به دقت بررسی شود. چراکه ممکن است انجام این طرح از نظر فنی در ایران ممکن نباشد.
جلوگیری از هدر رفتن منابع مالی به کمک طرح توجیهی
علم اقتصاد، علم مدیریت منابع محدود برای دستیابی به بیشترین مزیتها است. معمولا سرمایهگذران با ایدههای زیادی روبرو میشوند. ایدههایی که همه آنها نیز ممکن است دارای بازده مالی مناسبی باشند. با این وجود یک سرمایهگذار حرفهای به دنبال آن است که مولدترین و بهترین ایدهها را انتخاب کرده و سرمایه خود را خرج توسعه آن ایده کند. در این شرایط نیز طرح توجیهی از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
گاهی حتی لازم است که سازمانهای فعلی برای فعالیتهای خود طرح توجیهی بنویسند. این کار کمک میکند تا صاحبان کسبوکار، دید وسیعتر و عمیقتری نسبت به سازمان خود داشته باشند و در نتیجه تصمیمات بهتری بگیرند. به عنوان مثال یکی از خروجیهای طرح توجیهی برای این سازمانها، نیاز آنها به سرمایهگذاری مجدد و مشخص شدن امکان افزایش سود با افزایش سرمایهگذاری است.
بنابراین در هر جایگاهی از چرخه ایدهآفرینی، جذب سرمایه و... هستید؛ بهتر است که از قابلیتهای طرح توجیهی برای شفاف کردن وضعیت پروژههای خود و اخذ تصمیمات بهتر، بهره ببرید.
در نهایت گروه مشاوره سرمایهگذاری جاوید، آماده است که تمام نیازهای علمی و عملیاتی شما را در زمینه تهیه طرح توجیهی با هدف جذب سرمایه مناسب، بر عهده بگیرد. ما با در اختیار داشتن گروهی از متخصصین باتجربه در حوزههای گوناگون مدیریت، اقتصاد، سرمایهگذاری، بانکداری و... ایده تجاری شما را در قالب یک طرح توجیهی کامل و بدون نقص، تهیه کرده و پاسخگوی تمامی سوالات و ابهامات شما در این زمینه خواهیم بود.
نظرات